Κωνσταντίνα Ψωμά

Τι είναι θέατρο; Η σκηνή; Τα κοστούμια; Τα φώτα; Το έργο; Η μουσική; Όλα αυτά μαζί; Τίποτε απ’ αυτά; «Μπορώ να πάρω οποιονδήποτε άδειο χώρο και να τον ονομάσω γυμνή σκηνή. Ένας άνθρωπος διασχίζει τον χώρο, ένας άλλος τον βλέπει. Αυτά είναι όλα όσα χρειάζεται η θεατρική πράξη» (Πήτερ Μπρουκ -Ο άδειος χώρος- 1968). Αλλά και: «Η παράσταση δεν είναι φώτα, δεν είναι σκηνικό, είναι οι άνθρωποι, εσείς κι εγώ» (Λουίτζι Πιραντέλλο -Απόψε αυτοσχεδιάζουμε- 1929). Ούτε βελούδινες κουρτίνες, ούτε θεωρεία και αναπαυτικές πολυθρόνες. Το θέατρο βρίσκεται αλλού. Δυο μάτια που λάμπουν, προσπαθώντας να επικοινωνήσουν το συναίσθημά τους, κι άλλα δυο που παρακολουθούν και συν-κινούνται. Αυτά είναι όλα. Σε όποιες συνθήκες και με όποιο σκηνικό.
Τα θεατρικά «μπουλούκια», θίασοι που περιόδευαν στην ελληνική επαρχία δίνοντας παραστάσεις με πενιχρά μέσα σε πλατείες, καφενεία και αυλές, είναι η αφορμή για το θεατρικό μας σεμινάριο. Ένας άδειος χώρος η σκηνή μας. Ούτε κοστούμια, ούτε φώτα. Τίποτε περιττό. Ίσως κάποια υποτυπώδη, αυτοσχέδια, σκηνικά αντικείμενα. Και ο Λόγος. Ο Λόγος που επικοινωνεί και επικοινωνείται. Στόχος μας, μέσα από την αφαίρεση, η αναζήτηση της αλήθειας μας. Γυμνής. Χωρίς στολίδια. Γιατί, όπως λέει κι ο ποιητής, «καὶ τὴν τέχνη μας τὴ στολίσαμε τόσο πολὺ ποὺ φαγώθηκε ἀπὸ τὰ μαλάματα τὸ πρόσωπό της» (Σεφέρης, Ένας γέροντας στην ακροποταμιά).

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, σπουδαστές δραματικών σχολών, αλλά και όσους αγαπούν το θέατρο και θέλουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους. Την τελευταία μέρα θα γίνει παρουσίαση της δουλειάς μας υπό τύπον παράστασης.

Η Κωνσταντίνα Ψωμά γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι ριστούχος του «Εργαστηρίου Υποκριτικής Τέχνης για το Θέατρο και την Όπερα» του Αμφιθεάτρου του Σ. Ευαγγελάτου και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στις μουσικές της σπουδές περιλαμβάνονται Δίπλωμα Μονωδίας (τάξη Ρόζας Κοκκάλη) και Πτυχίο Αρμονίας. Ως ηθοποιός-τραγουδίστρια έχει συνεργαστεί με πολλούς θεατρικούς οργανισμούς (Αμφιθέατρο, Εθνικό Θέατρο, Εθνική Λυρική Σκηνή κ.ά.) και σκηνοθέτες (Σ.Ευαγγελάτος, Κ.Τσιάνος, Ι.Σιδέρης, Δ.Ποταμίτης, Κ.Δαμάτης, Γ.Ιορδανίδης, Θ.Μουμουλίδης κ.ά.) σε θεατρικές και μουσικοθεατρικές παραγωγές. Τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί στην σκηνοθεσία και την έρευνα πάνω στο ελληνικό μουσικό θέατρο του Μεσοπολέμου. Διδάσκει θεατρικό τραγούδι σε δραματικές σχολές.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 100 ευρώ

Ελάχιστος αριθμός συμμετοχών: 8 άτομα
Αν οι συμμετοχές είναι 8–10 άτομα, ο εκπαιδευτής θα λάβει το 60% του ποσού και η διοργάνωση το 40%. Αν ο αριθμός των συμμετεχόντων ξεπεράσει τους 10, ο εκπαιδευτής θα λάβει το 50% του συνολικού ποσού και η διοργάνωση το άλλο 50%.

Σημείωση: Aν κάποιος από τους συμμετέχοντες θα ήθελε να παρακολουθήσει και το σεμινάριο του χορού μαζί με αυτό του θεάτρου, τότε θα έχει έκπτωση 20%, θα πληρώσει δηλαδή συνολικά 160 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου