ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΚΟΥΒΕΝΤΑΣ

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα εξερευνήσουμε τις εκφραστικές και τεχνικές δυνατότητες του βιολιού που δίνουν στην ερμηνεία αυτής της μουσικής ένα πολύ διαφορετικό και πρωτότυπο ύφος παιξίματος.
Το βασικό κλειδί της ερμηνείας είναι η προσέγγιση ότι το βιολί «τραγουδάει» μαζί με τη φωνή του τραγουδιστή ή και σαν σόλο, ακόμη και συνοδεύοντας αλλά όργανα όποτε δημιουργείται μια διαφορετική προσέγγιση από μέρους του εκτελεστή που ακουμπήσει πολύ στην ευρύτερη τσιγγάνικη θα λέγαμε σχολή.

Επίσης θα εξερευνηθούν και θα αναλυθούν τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν μέσα από άλλες οπτικές για παράδειγμα της εκτέλεσης, του ηχοχρώματος, του αυτοσχεδιασμού ,ρυθμικά και μελωδικά μοτίβα, αντιστικτικές μελωδίες, κ.λπ.. Μέσα από τις οποίες θα έχουμε την ευκαιρία να δουλέψουμε με πολλούς τρόπους όλο αυτό το υπέροχο  μουσικό υλικό.


























Ο Κυριάκος Γκουβέντας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1966. Στην ηλικία των δώδεκα ετών, ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές. Το 1991, απέκτησε το Δίπλωμα σολίστ στο Βιολί και το Πτυχίο Αρμονίας από το Ωδείο Βορείου Ελλάδος και, παράλληλα, το L.R.M.S. της Royal Academy of Music του Λονδίνου. Από το 1980, άρχισε συστηματικά να εργάζεται ως μουσικός και να συμπράττει με πολλούς καταξιωμένους καλλιτέχνες. Έκτοτε, έχει πραγματοποιήσει πλήθος εμφανίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ έχει πλούσια συμμετοχή στη δισκογραφική παραγωγή. Το 2004, το Πανεπιστήμιο SOAS του Λονδίνου τον επέλεξε ως εκπρόσωπο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής στο Φεστιβάλ “Genius of the violin”. Είναι μουσικός επιμελητής πολλών δισκογραφικών και εντύπων εκδόσεων του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής ενώ συνεχής είναι και η συμμετοχή του σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές μουσικές εκπομπές. Εκτός από την παραδοσιακή μουσική έχει ασχοληθεί συστηματικά και με το ρεμπέτικο τραγούδι, την «κλασική μουσική» και το «έντεχνο». Είναι μέλος του Συγκροτήματος Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, μόνιμο μέλος του μουσικού συνόλου “Primavera in Salonicο” και ιδρυτικό μέλος της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας. Από το 1989, ξεκίνησε η ενασχόλησή του με τη διδασκαλία και έχει συνεργαστεί με πολλά Ωδεία και άλλους φορείς. Μεταξύ άλλων, έχει υπάρξει δάσκαλος στο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και συγκεκριμένα στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής της Άρτας καθώς και συντονιστής του μουσικού συνόλου στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Εκτός των τακτικών μαθημάτων, έχει διδάξει σε σεμινάρια και εργαστήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως, για παράδειγμα, στο φεστιβάλ βιολιού του Ile de France, στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, στη Σχολή Ασιατικών και Αφρικανικών Μουσικών Σπουδών (S.O.A.S.). Το 2015, ξεκινά η συνεργασία του με το «Σχολείον Ψαλτικής».

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 160 ευρώ

Ελάχιστος αριθμός συμμετοχών 4 άτομα
Σημείωση: σε περίπτωση που ο αριθμός των συμμετεχόντων στο σεμινάριο είναι 4 άτομα, το σύνολο της αμοιβής πάει κατά τις 100% στον εκπαιδευτή. Αν οι συμμετοχές είναι 4– 10 άτομα, ο εκπαιδευτής θα λάβει το 60% του ποσού και το άλλο 40% η διοργάνωση. Τέλος αν ο αριθμός των συμμετεχόντων ξεπεράσει τους 10 ο εκπαιδευτής θα λάβει το 50% του συνολικού ποσού και το άλλο 50% η διοργάνωση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου